torsdag, januari 04, 2007

Maskotregel 3. En maskot måste synas!


Om ett mästerskap har en maskot men ingen någonsin har sett den - finns den då? Denna fråga har plågat filosofer genom åren men nu kan maskotbloggen stolt presentera svaret; ja, den finns men den har misslyckats.

En maskot skall ju ge extra uppmärksamhet och fungera som en symbol för sitt mästerskap men alltför ofta verkar arrangörerna tro att det här skall gå av sig själv. Erfarenheten visar att det inte är riktigt så enkelt utan man måste ge sin maskot tillfälle att synas och nå ut. En av många maskotar som försvunnit utan att lämna större spår efter sig är Benelucky (faktiskt inte ett penntroll utan en lejon-djävul) från Fotbolls-EM 2000.

På pappret ett guldjobb för en ambitiös maskot då bara OS och Fotbolls-VM kan räknas som större evenemang men ändå gick det helt fel redan från start. Undertecknad var på plats vid mästerskapets märkliga invigningsceremoni och kunde där njuta av följande; E-type uppträdandes på ett lastbilsflak? Japp! En obegriplig, evighetslång saga om en pojke iscensatt med jättelika ballongfigurer? Givetvis! Maskoten Benelucky? Nej, det tror jag inte. Möjligen väl gömd bakom en reklamskylt då.

Det här satte nivån för resten av mästerskapet och stackars Benelucky gavs aldrig någon möjlighet att nå ut till massorna och är nu helt bortglömd. Ett sorgligt öde och ryktet säger att Benelucky senast sågs i Rotterdams skumma hamnkvarter klagandes "You don't understand. I coulda had class. I coulda been a contender. I coulda been somebody, instead of a bum, which is what I am".

1 kommentar:

Krille sa...

Worth waiting for!