tisdag, november 07, 2006

Waldi, sommar-OS i München 1972


Vi inleder vår bevakning med Waldi, en pionjär på maskotfronten och den första officiella OS-maskoten (edit: första officiella maskoten vid ett sommarspel). Enligt uppgift var det en man vid namn Willi Daume som kläckte idén att använda en tax som maskot, eftersom han själv var stolt ägare till en wiener dog. Vi skall vara tacksamma att herr Daume inte höll sig med vandrande pinnar.

I vårt tycke ser Waldi något ålderdomlig ut, vilket väl inte är så konstigt med tanke på att hon (jo, vi tror att det är en hon) trots allt har närmare 35 år på nacken (245 hundår!). Dessutom har hon mer drag av logotyp snarare än maskot. Det är lite svårt att se framför sig hur Waldi gick runt på arenorna och hetsade massorna, vilket i vår mening är en av maskotens absolut viktigaste uppgifter. (Det fanns dock andra tyskar som gjorde detta mycket framgångsrikt ca 35 år före Waldi.) En riktig kvalitetsmaskot skall inte bara se bra ut på bild utan måste även fungera "live" i full mundering!

På plussidan noterar vi den kreativa färgskalan som ingen efterföljare ens har kommit i närheten av. Dessutom måste Waldi naturligtvis hyllas för sitt banbrytande arbete för maskotkulturens spridning i världen.

Inga kommentarer: