måndag, november 13, 2006

Misha, sommar-OS i Moskva 1980

Dags att hylla en av de riktigt stora om inte den störste i maskotarnas stolta historia, björnen “Mikhail Potapych Toptygin” eller Misha som han allmänt kallades. Visst, man kan tycka att kombinationen Sovjet och björn är lika nyskapande som den GAIS och skinnväst men ändå, den här gången lyckades det. Så här 26 år senare lever minnet av Misha vidare och det är nog fortfarande den maskot som haft störst genomslag hos allmänheten. Fråga vem ni vill om maskotar de minns och det skulle förvåna mig storligen om inte den här björnen snabbt dök upp.

Än mer anmärkningsvärd blir Mishas popularitet om man tänker på hur läget var 1980. Det kalla kriget var kallare än på länge efter den ryska invasionen av Afghanistan och USA med flera bojkottade spelen och utmålade Sovjet som ondskans näste. Trots dessa odds lyckades de sluga moskoviterna charma hela världen enbart med hjälp av en söt liten björn. Designern bakom mästerverket, barnboksillustratören Victor Chizikov jobbade hårt i sex månader och han lyckades fullt ut.

Misha var en stormande succé och visade på allvar hur mycket en lyckad maskot kan betyda för ett evenemangs framgång. Till skillnad från tidigare spel hårdlanserade man nu maskoten och lät den förståndigt nog vara med vid både öppnings- och avslutningsceremonierna. Souvenirer med Misha såldes i stora mängder och visade att även de bakom järnridån visste en del om hur det här med kringförsäljning funkade. Det är inte en slump att den enda maskot som syntes till när jag växte upp var en liten Misha-porslinfigur som stod i fönstret på sommarstället.

Däremot är det nog inte många som minns Vigri, sälen som representerade OS-seglingarna i Tallinn och det är nog lika bra det. Är det rabies stackarn drabbats av?

1 kommentar:

Krille sa...

En stabil och saklig genomgång av en av historiens största. Men for the record måste jag naturligtvis protestera mot vissa referenser i denna blog!